Vacances audiovisuals

Roger Granel

Que una secció d’actualitat i reflexió audiovisual tituli l’article amb aquestes paraules pot semblar, a primer cop d’ull, una contradicció: aquells que es dediquen a l’audiovisual ens recomanen que no mirem més pel·lícules ni sèries? Més o menys… Coneixeu aquella idea de “fer un pas enrere per saltar més lluny”? Doncs aquesta reflexió va una mica per aquí. Expliquem-ho. 

Les vacances d’estiu sempre s’han associat a la desconnexió i al trencament de la nostra rutina habitual. L’augment del consum audiovisual ha estat tan gran en els darrers anys que ja es pot considerar un element més d’aquesta rutina diària: durant tot l’any parlem sense parar d’estrenes cinematogràfiques, sèries que no ens hem de perdre, vídeos imprescindibles a Youtube o Tik Tok i enllaços que no hem d’oblidar compartir a través de Whatsapp. Quantes hores d’audiovisual consumim cadascú de nosaltres en una setmana habitual, si sumem la televisió tradicional, les noves plataformes i el consum a través dels telèfons mòbils? Si fem autocrítica, la xifra ens pot espantar. 

Per a què ens serveix l’audiovisual? El consum de vídeos pot ser una activitat formativa i d’entreteniment (i les dues són vàlides!), però la dinàmica actual ens porta a prioritzar la segona opció sense ni tan sols ser-ne conscients. Quan es consumeix diàriament alguna cosa sense pensar parlem d’una addicció, i si analitzem quin ús fem de l’audiovisual avui en dia, veurem que no estem tan lluny d’aquesta definició. 

De ben segur que aquests dies veureu moltes publicacions on us recomanen les sèries i les pel·lícules que no us podeu perdre aquest estiu. Des d’aquesta secció, però, només us recomanem una idea: recuperar el control i la capacitat de decidir què veiem i per què ho veiem. Si l’audiovisual forma part de la nostra rutina diària, també cal trencar amb ella durant les vacances d’estiu: fem altres activitats i aprofitem per dedicar el nostre temps a allò que no podem fer durant la resta de l’any. Triem continguts amb consciència, gaudim-los amb calma, i aprofitem aquestes dies per reduir el nostre consum compulsiu d’imatges. Ja de pas, no estaria malament mantenir aquesta actitud d’autoconsciència durant la resta de l’any. Sí, aprofitem aquestes setmanes per fer, també, vacances audiovisuals.

Vacances audiovisuals. Font: Roger Granel

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies