Ultratuita. Foto: Ultra-Local Records

Ultratruita

L’Ultra-Local Records ens recomana el directe d”Ultratruita’ a Puertollano l’any 1983, dins la programació de les “Movidas Poperas”

Ultra-Local Records

Aquest 2022 hem de celebrar el Dijous Gras (Llarder, o altrament dit dia de la truita) d’una manera extrema. I quina millor forma de fer-ho que amb la publicació en casset (sí, casset) del directe que va oferir Ultratruita a Puertollano l’any 1983, dins la programació de les “Movidas Poperas” d’aquest municipi de la província de Ciudad Real, per on van passar grups com Golpes Bajos, Alaska y Dinarama… I on la banda de la Susanna (veu), en Boris (saxo i veu), Martxetas (violí), Panotxa (guitarra i veu), Rafa (baix) i Miquel (bateria), van representar la “Movida Catalana” tant vibrant i diversa com desconeguda per la resta de la península.

Ultratruita neix el 1980, com diu el mateix Boris, “fill de grups de protopunk” com Basura i Marxa (aquesta última banda va formar part del cartell del Festival Punk Rock de l’Aliança del Poblenou el 1977). “I d’una banda de hippies corromputs pel soroll urbà”, com serien La Truita Perfecta, canviant el seu folk-rock al·lucinat i acústic per un so més àcid i elèctric. D’aquí l’evolució del nom. “Amb el propòsit ferm, i potser repel·lent, de no fer el que d’altres ja feien sorgeix el “psico-pop”, amb música i textos, que sota una aparença de normalitat, suggereixen actes i escenaris més tèrbols i inquietants”.

La banda de psico-pop només té publicat un parell de singles, però forma part de molts compilats de música underground dels anys vuitanta. D’altra banda, no podem passar per alt l’activitat subterrània dels seus membres des de finals dels setanta. El novembre de 2018, des de la botiga de discos vam voler retre un homenatge a en Panotxa, guitarra i veu d’Ultratruita i d’altres bandes com Basura, El Grito Acusador, El Hombre de Pekín, La Monda, Pad o Pentina’t Lula. Vam recopilar en un casset (sí sí, en un casset també) 40 Anys de Basura, amb material sonor i un fanzín dedicat a en Panotxa. També vam fer una petita exposició de dissenys, portades i cartelleria (ideada per ell mateix).

L’edició del disc és a cura d’Edita La Servidumbre i Ultra-Local Records (aquí fent autobombo). El disseny és obra d’en Panotxa. Estem parlant d’una tirada de 200 cassets amb data de publicació de 24 de febrer de 2022, el dia de la Ultratruita. Ara és moment de recollir aquelles cançons gravades en directe a Puertollano el 1983 i donar valor, a part de demostrar, l’admiració que tenim per aquelles persones que continuen fent música al marge de les institucions, de l’èxit o dels diners.

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies