Referèndum veïnal sobre el 22@ al Poblenou

L’anunci s’ha fet per posar punt i final a la cercavila reivindicativa

Pol Guixeras

Avui, ha començat la precampanya del referèndum sobre el 22@ impulsat per El Nus, el Sindicat de Barri del Poblenou. La plataforma, que agrupa diverses entitats de tot el barri, ha organitzat per avui, 30 de maig, una cercavila reivindicativa per diverses parts del Poblenou amb l’objectiu d’iniciar una campanya de conscienciació sobre l’afectació del pla urbanístic del 22@. La consulta tindrà lloc els dies 19 i 20 de juny i està previst l’enviament de targetes censals a tots els domicilis per explicar el funcionament de la consulta i amb informació sobre els punts de votació més propers.

La ruta ha començat a Can Ricart i ha seguit per diferents zones tractant temes com el patrimoni, l’habitatge, l’urbanisme feminista, l’espai públic i el cooperativisme, entre d’altres. A més, en cada punt ha intervingut una de les entitats d’El Nus i, posteriorment, l’Observatori dels Barris del Poblenou ha fet una intervenció més tècnica de la problemàtica. El recorregut ha acabat a la caseta de l’Assumpta, símbol veïnal i des d’on s’ha llegit un manifest que anunciava els detalls del referèndum.

Després del Repensem el 22@, el 2017, que es proposava com una eina de participació per al veïnat i que a la pràctica no ha tingut gairebé cap mena d’efecte, les entitats i veïns del barri han decidit impulsar aquesta consulta per deixar clara la seva postura sobre el pla. Volen denunciar, així, els “20 anys de construcció de gratacels, desnonaments, amb amenaça d’enderrocs d’habitatges ja existents, de destrucció del patrimoni industrial, d’especulació amb el sòl urbanitzable, de construcció de macrohotels i oficines, d’obres que provoquen esquerdes als edificis, de promoció del turisme massiu, etcètera”. Esperen que el referèndum sigui una eina de pressió cap a les institucions i que permeti obrir la porta a una modificació que s’adeqüi a les necessitats del veïnat.

De fet, el passat juliol es va fer l’aprovació inicial d’una nova modificació que afecta només el 17,7% del conjunt del 22@. El projecte aprovat augmenta al 30% l’habitatge, la major part de promoció provada i només en aquest 17% de sòl afectat. Aquest fet, diuen, el fa vulnerable a canvis lesgislatius i pot acabar convertint-se en habitatge de lliure mercat. Considerant insufients els canvis introduits, diverses entitats van presentar, a finals d’any, notables al·legacions que encara no s’han resolt. El contingut d’aquestes anava des de la reducció dels metres quadrats d’oficines i hotels, l’augment de l’habitatge protegit, la protecció del patrimoni i més serveis públics.

Des del 2000, any d’aprovació del pla urbanístic, s’han construit 800.000 m2 de 2.400.000, que equival a una quarta part del total. A més, consideren que la modificació continua apostant per l’ús hoteler i planteja més de 11.500 places d’hotels, albergs o residències d’estudiants (vers els 10.000 habitatges protegits proposats). Denuncien, també, que amb aquesta modificació es continuen protegint els interessos dels especuladors que, durant dècades, han deixat els solars buits sense pagar impostos i han incomplert el pla per etapes. Si s’afectessin aquests propietaris, l’Observatori dels Barris del Poblenou considera que es podrien aconseguir 3.000 habitatges més. En zones del barri, com per exemple a Provençals del Poblenou, el 50% dels solars buits pertanyen només a 10 tenidors.  

Amb aquesta cercavila, El Nus busca qüestionar-se fins a quin punt el pla urbanístic del 22@ beneficia o afecta el veïnat. Amb el referèndum volen sotmetre el pla a l’escrutini i veredicte del veïnat, i volen “que el barri pugui fer sentir la seva veu i que aquesta tingui el mateix pes en els espais de decisió”. A partir de la setmana que ve, s’inicia la campanya informativa durant els caps de setmana.

Anunci del referèndum a la casa de l’Assumpta. Font: Axel Miranda

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies