El Sant Pollastre. Font: Roger Granel

La festa de Sant Pollastre

Al Poblenou ens agrada molt la festa, tenim la festa major, les festes de Maig… Però hi ha una celebració que és molt especial, el Sant Pollastre

Arnau Bonet Ragel – Arxiu Històric del Poblenou

L’any que ve, farà vint anys que un grup de joves del barri van recuperar el Sant Pollastre. Però, quin és l’origen d’aquesta festa tan peculiar?

Com acostuma a passar en totes les llegendes, l’origen del Sant Pollastre té dues versions: una de més realista i la que conté més elements màgics i de folklore popular.

La versió més creïble es remunta a quan el Poblenou encara era una barriada de pescadors. Un dia com qualsevol altre en què havien anat a pescar, mentre la resta del veïnat dormia, va començar un incendi que, ràpidament, es va estendre per tot arreu. En veure la situació i el perill de mort que podia suposar el foc, els galls van començar a cantar. Els pescadors van sentir l’aldarull i, de manera immediata, van tornar a terra per apagar les flames.

La versió més folklòrica explica que l’any 1505, després de la celebració de la processó en honor a Sant Pere el mentider, el barri va organitzar una festa. Quan aquesta va acabar, la gent va marxar a descansar a casa. Com que tothom anava ebri, ningú es va adonar que les brases del foc encara eren enceses. Això va provocar que una espurna saltés i comencés a cremar les cases més properes.

En veure el foc, els pollastres van començar a xisclar, fet que va despertar els veïns i les veïnes i, d’aquesta manera, van poder fugir. Però les flames els tallaven el camí i van decidir agafar les barques i escapar-se mar endins per la llacuna. El foc, però, també els va envoltar en aquesta direcció.

Davant la dita situació, un dels nens va agafar un dels pollastres que havien pogut salvar de l’incendi, i el va aixecar cap al cel encomanant-se a l’esperit del Sant Pollastre. El Sant Pollastre va aparèixer i va obrir camí entre les flames, de tal manera que va permetre la fugida de les famílies poblenovines.

El Sant Pollastre: la cursa de carros emula el moment en que els pescadors van fugir del foc amb les barques per la llacuna. Font: Roger Granel
El Sant Pollastre: la cursa de carros emula el moment en què els pescadors van fugir del foc amb les barques per la llacuna. Font: Roger Granel.

És per això que, cada any, pels volts de Sant Pere se celebra la festa del Sant Pollastre. Aquesta celebració la van recuperar un grup de joves vinculats a la Colla de Diables del Poblenou l’any 2003. Consisteix en una processó en la qual, a ritmes indians, una parella balla, disfressada de gall i de gallina. El punt final del recorregut és la Plaça Prim on l’artista local, Joan Marc Batlle farà el pregó, per donar el tret de sortida al ball de les 7 mentides. Una dansa al voltant de la icònica font que hi ha a la placeta a càrrec dels diables del Poblenou. És en aquest moment que comença la cursa de carros, la qual vol imitar la fugida en barca dels veïns. Finalment, per tancar la festa, es fa un gran sopar popular amb pollastre i sardines per a tothom.

Podem veure com Sant Pollastre és un element que ajuda a laïcitzar una festa que sempre ha tingut un rerefons religiós. Perquè des de sempre les festes dels pobles han estat lligades a l’església i ja va sent hora de construir festes populars completament laiques.

Necessitem nou folklore popular, nous motius de festa, noves formes de desenvolupar les festes del barri. Hem de crear un imaginari festiu que estigui lligat a la identitat del barri i alhora obert a rebre formats d’altres cultures.

Al voltant de Sant Pollastre s’ha creat una llegenda digna del millor folklore que ha dotat d’un caràcter especial el centre històric del Poblenou: la Plaça Prim, una plaça que ja de per si té molta vida i que, si a més la fem escenari de les llegendes del barri, pot esdevenir eterna. Així doncs, llarga vida al Sant Pollastre!

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies