Pebre Roig Supermercat

Un grup de veïnes i veïns dels barris del Poblenou ens hem agrupat  per crear una nova cooperativa de consum al barri. Som el Pebre Roig i volem obrir el primer supermercat cooperatiu del barri i ser una alternativa de consum popular que sigui ecològica, a preu just per als productors, el més assequible possible per a les consumidores, autogestionat i… cooperatiu!

Les cooperatives de consum són grups de persones amb uns valors compartits que s’associen per adquirir aliments de forma conjunta al preu més accessible possible. Aquest model no és cap novetat al barri! Les cooperatives, a principis del segle XX, van crear estructures de consum assequible, solidaritat i ajuda mútua que van ser vitals per la classe obrera. Al barri va néixer la Flor de Maig, la més gran de tot l’estat, amb més de 1700 sòcies, vuit sucursals i una granja. El 1936  al voltant de la meitat dels barcelonins adquiria els aliments a través d’aquests espais de consum. El franquisme va acabar amb el somni d’una incipient “república cooperativa”.

En els darrers 30 anys, aquest model ha anat reapareixent a Poblenou. Aquest cop, amb l’objectiu de consumir de forma conscient i autogestionada. Així neixen associacions de consumidors com Cydonia, Verdnou, Mespilus, la Unió, Massa Terra o Estevia. En plena pandèmia, però, començava una nova primavera cooperativa al barri. Amb l’impuls de la Taula Eix Pere IV, s’aconsegueix que en tan sols un mes, neixin vuit noves entitats de consum al barri. Poblenou ja era la zona amb més entitats d’aquest estil de la ciutat i tot i això s’aconsegueix doblar tant el nombre de persones vinculades en aquests espais com de les cooperatives en si.

Sense menystenir aquesta fita, aquest fenomen segueix sent petit al barri. De les 100.000 veïnes del Poblenou prop de l’1% en participa. Moltes persones no s’hi sumen o bé pel preu dels productes, per la implicació que suposa o per desconeixement. Per aquests motius algunes veïnes vam decidir intentar fer un salt d’escala i començar el projecte del supermercat cooperatiu de Poblenou.

El referent més conegut de d’aquest estil de botigues és el Food Coop de Nova York. Va obrir el 1973 i avui aplega més de 17.000 sòcies. Tothom qui hi compra ha de ser sòcia, i cadascuna ha de dedicar-hi 2 hores i 45 minuts mensuals a fer tasques a la botiga. Són una alternativa de consum popular i autogestionat molt més assequible que qualsevol supermercat capitalista. Seguint aquest exemple han obert supermercats cooperatius arreu: a París, Madrid, Valencià, Manresa, Granollers…

Nosaltres també volem portar aquest model al Poblenou i ser una eina de transformació social. Igual que a Nova York, a Pebre Roig només podran comprar-hi les sòcies, que hauran de dedicar 3h de treball al mes. Aquestes tasques poden ser de reposador i caixa al supermercat, coordinar les compres a un proveïdor, participació en les diferents comissions… Volem que cadascú se senti realitzat amb les tasques que faci alhora que cobrim les necessitats del supermercat. Ser soci vol dir, també,ser propietari del supermercat i tenir veu i vot de les decisions que es prenen a les assemblees.

Ens agradaria poder obrir el supermercat al públic el 2022. Però caldrà, abans, trobar un local, finançament per posar-lo a punt i, sobretot, ser prou sòcies! Perquè el projecte sigui viable necessitem arribar a ser, com a mínim, 300 persones implicades. Si, com nosaltres, vols transformar el barri i fer que el consum ecològic i just sigui assequible a un major nombre de veïnes; suma’t a aquesta aventura cooperativa que és el Pebre Roig!

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies