Parc de Diagonal Mar: La important relació entre biodiversitat i benestar

Jaume Martín Raya

El Parc de Diagonal Mar ha sigut catalogat per l’Ajuntament de Barcelona com a refugi urbà de la Biodiversitat. Aquests espais són zones de creació artificial, però amb un caràcter naturalitzat que, juntament amb actuacions de manteniment, suposen un espai de refugi dins l’entorn urbà per a diverses espècies animals i vegetals. Es disposen condicions favorables com basses i llacs que permeten a diverses aus establir-s’hi, zones de vegetació frondosa i espècies arbòries que permeten forats i caus naturals també per a insectes.

Tot i l’aspecte tèrbol de les aigües i la manca de peixos en la majora de llacs del parc de Diagonal Mar, aquestes suposen segon l’ajuntament l’entorn ideal per acollir a més de 150 espècies d’aus. L’ambientòleg membre del COAMB (Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya) i investigador de l’ICTA-UAB (Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de l’UAB) Jaume Marlès destaca com la proximitat al mar i a un espai com el riu besòs afavoreix el trànsit d’un espai a l’altre. 

Refugi d’abelles al Parc de Diagonal Mar. Font: Jaume Matín Raya

Tot i el cèrcol de gratacels i el centre comercial, el refugi és efectiu. La zona és ideal per molta fauna per menjar, estar-hi de pas i nidificar. Tot gràcies a la connectivitat en àrees adjacents que apunta Jaume Marlès, però també a la decisió d’espècies de flora variada i adequada a l’entorn i la zona. Aquesta flora proporciona floracions i fructificacions que serveixen per alimentar a moltes espècies, així com la flora arbustiva que genera importants amagatalls. Tant és així, que alguns testimonis afirmen haver trobat indicis del pas de teixons i fins i tot guineus, vinguts per terra a través del passeig García Faria. Marlès assenyala l’èxit d’aquest refugi amb l’arribada també per via terrestre, ja que és evident que per les aus el desplaçament per via aèria és més fàcil que les espècies que ho han de fer per terra.

La cura d’aquest espai contempla la restricció d’accés als gossos en algunes zones, degudament senyalitzades arreu del parc. També s’assenyala que les zones properes per a gossos són, per exemple, els jardins de Gandhi, a uns 800m de distància. 

L’ambientòleg J.Marlès assenyala la importància per la societat de disposar d’espais naturalitzats per l’impacte directa que tenen sobre el benestar de les persones humanes, amb influència directe fins i tot sobre malalties. Una cura del parc que proporciona aquest refugi de biodiversitat que és una inversió que retorna en salut per a les veïnes. 

El refugi de biodiversitat actua de manera positiva sobre el benestar i salut, alhora que també fa de refugi per a les veïnes que veuen com els canvis dels últims anys de la zona que s’han vist expulsades amb la disfressa de la remodelació. Com a recordatori que fora del segon parc més gran de la ciutat, l’entorn segueix sent hostil per a moltes, està la sempre superior altura -literal i metafòrica- d’hotels i oficines. Algunes d’aquestes oficines llueixen ben gran el seu logo, recordant que fora d’aquest refugi de la biodiversitat, no hi ha refugi possible de l’especulació immobiliària.

Bassa temporal del Parc de Diagonal Mar. Font: Jaume Martín Raya

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies