Casal Independentista del Pobleno L'Octubre.

L’Octubre: Una cultura només és viva en la mesura que és conflictiva

Una cultura només és viva en la mesura que és conflictiva

L’Octubre, Casal Independentista del Poblenou

Històricament, als Països Catalans, els casals i ateneus populars han sigut una de les formes en què la classe treballadora ha expressat la seva existència, sobretot en el vessant cultural i de suport mutu. En un context de jornades laborals extenuants, de desprotecció enfront l’atur, la malaltia i la vellesa; de vida en infrahabitatges i de manca de serveis públics universals, els ateneus permetien pal·liar en part aquesta duresa en les condicions de vida i sobretot, possibilitaven un espai de trobada, de creació de noves formes de relacions socials. Creaven cultura popular.

Avui en dia, bona part de les necessitats que buscaven cobrir encara són vigents.

Entre les parets dels casals i ateneus, es creen colles bastoneres, grups de conversa en català, grups excursionistes, cooperatives de consum ecològic, col·lectius feministes, antifeixistes, ecologistes o pel dret a l’habitatge; es promouen xerrades sobre temes d’actualitat, presentacions de llibres, passis de cine, concerts i actes antirrepressius; munten les Festes Majors, dinars populars, esdeveniments esportius, etc. La llista d’activitats és inacabable.

L’Octubre mateix, al llarg dels nostres 25 d’història hem contribuït a crear unes festes majors alternatives: fent un certamen de literatura amateur, organitzat el Correllengua amb la CAL, unes Falles Populars, el cercaentitats del Carnestoltes, la Botifarrada Popular per Festes de Maig, la Festa Cubana, les activitats a la Rambla per Sant Jordi i un llarg etcètera.

En tot aquest temps hem establert complicitats amb altres entitats del barri i d’arreu, també ens hem enfrontat a oposicions per part d’aquells actors que volen limitar la nostra tasca associativa, a grupuscles feixistes, buròcrates municipals i policies de balcó i dels de debò. No podria ser d’altra manera, en una societat capitalista com la nostra, la cultura feta pel poble és font de conflicte.

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies