La Escocesa

La Escocesa

Ròvers de l’Agrupament Escolta Rakxa

La Escocesa neix el 1999, quan un grup d’artistes i artesans, amb la intenció de trobar un espai on treballar, contacten amb el propietari de les naus. Aquestes restaven abandonades des de feia anys a causa d’una crisi tèxtil que havia obligat a aturar l’activitat de les fàbriques als anys vuitanta. Els artistes la rehabiliten, li donen un nou ús i l’obren al públic. Tanmateix, a La Escocesa es crea una simbiosi única entre artistes i artesans, on els artistes fan ús dels dots dels artesans per poder crear la seva obra i s’ajuden entre si.

Arran de la bombolla immobiliària, l’any 2006, Renta Corporación, una companyia immobiliària fa una oferta al propietari, amb la qual els artistes no poden competir. Tot i això, acaben arribant a un acord i es fan amb la nau Johnson, la nau principal del conjunt industrial. Com a conseqüència, les altres tres naus es tapien amb la intenció de construir-hi edificis d’alt-standing. Tanmateix, dos anys més tard, el 2008, esclata la crisi econòmica i totes les construccions que s’estaven plantejant per als voltants de la nau Johnson queden aturades. 

En aquell moment, els i les artistes reuneixen forces i creen un projecte per tal de presentar-se a l’Ajuntament com a fàbrica de creació, amb l’objectiu d’aconseguir la totalitat dels complexos de la fàbrica. Finalment, obtenen la cessió de la gestió de La Escocesa com a fàbrica de creació.

Anys més tard, l’any 2017, l’Ajuntament de Barcelona compra el 93% del complex industrial després d’una forta pressió de la comunitat de La Escocesa, motivada en gran part perquè els edificis restaven en desús i queien a trossos. 

Actualment, La Escocesa compta amb 29 tallers disponibles per a artistes, que poden ser individuals, duos o trios. Els tallers són d’entre 18 i 24 metres quadrats i, des de fa poc més d’un any, han baixat la quota mensual per taller a 58€. Val a dir que, les fàbriques de creació públiques no són gaire barates. És per això que La Escocesa procura ser honesta i coherent amb la situació dels artistes oferint-los preus més ajustats.

D’altra banda, arran dels processos que hi ha hagut als habitatges de les façanes de La Escocesa, s’ha construït una relació més directa i respectuosa amb totes les realitats que comparteixen espais dins del complex industrial. Tot i això, al mes d’octubre, l’ajuntament envia una carta a les 50 persones que hi viuen instant-les a marxar a causa del mal estat de l’espai. Tot i aquesta situació, és gràcies a que els artistes haguessin creat el seu espai i vetllessin per l’estat de la nau que aquesta no va caure en decadència. Malgrat tot, no els oferien cap lloc on anar. Vista la situació, els habitants de La Escocesa es posen en contacte amb la plataforma “Ens Plantem”, defensors del dret a l’habitatge al barri, demanant ajuda per aturar el desnonament.

L’Helena, tècnica de producció i regidora de La Escocesa, explica que La Escocesa té una estructura molt precària “tant que les coses urgents passen per davant les importants. L’edifici té moltes goteres i això és un greu problema per als artistes”. Per exemple, durant els mesos de confinament domiciliari total per la pandèmia del COVID-19, va haver-hi moltes pluges i moltes de les creacions de les artistes es van malmetre. Per sort, aquest espai es contempla com a lloc de treball o oficina d’un artista, així que van poder retornar-hi tan bon punt la desescalada ho va permetre. 

Tot i això, l’espai té molts hàndicaps, sobretot pel que fa a la infraestructura i compta amb unes qualitats que d’altres fàbriques de creació no. Tanmateix, l’aforament tampoc és un problema, ja que la nau consta de molts metres quadrats. Entre bromes, l’Helena ens explica que La Escocesa “al ser tan esbojarrada, no passa res si trenques o embrutes, ja que molts processos de creació passen per aquestes mateixes fases”.

A hores d’ara, a La Escocesa hi ha present una comunitat d’artistes molt unida que fa que es mantingui ferm el seu projecte. Fa poc que han reobert les portes després de la pandèmia i, encara que no estan oberts al públic, ens demanen que estiguem atentes perquè durant les festes de maig tenen previst organitzar algun esdeveniment. 

Portes obertes de La Escocesa de l’any 2019. Font: Yumi Pavon

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies