La Teresa es queda a casa

L’organització veïnal ha aconseguit aturar el desnonament de la Teresa

Pol Guixeras

Al número 88 de la Rambla del Poblenou, la Teresa s’amagava, aquest matí, darrere d’una persiana trencada a mig pujar mentre esperava l’arribada de la comitiva judicial. Durant cinc hores, aquesta dona de 66 anys ha observat com centenars de persones es concentraven per aturar el desnonament i evitar que hagués de marxar de casa. Assegura no disposar de cap alternativa i, si la fan fora, haurà de “dormir a la Rambla”.

Segons ens ha fet saber el Sindicat d’Habitatge del Poblenou, la comitiva s’ha personat cap a les 11 del matí, però en cap moment s’han apropat al portal per parlar amb la família o algú del sindicat. Posteriorment, s’ha requerit presència policial i un parell de patrulles dels Mossos d’Esquadra han estat voltant la zona. Cap a les dues, s’ha notificat oficialment que quedava aturat després de gairebé una hora de mediació. Fonts de la família i el sindicat, ens han fet saber que en la negociació també hi ha intervingut serveis socials i que la comitiva judicial ha pressionat per fer l’execució fins a l’últim moment. Finalment, a causa dels problemes de salut de la Teresa, el desnonament ha quedat ajornat i, tant la família com el sindicat, queden a l’espera que el jutge notifiqui una nova data.

Suport veïnal. Font: David Melero

El Sindicat acompanyarà a la família durant tot el procés i asseguren que lluitaran fins al final. Confien que el jutge, veient que el motiu de l’ajornament i la dificultat per poder realitzar un altre llançament, no posarà més traves perquè la Teresa es quedi a casa seva. Han enviat el cas a les Nacions Unides i confien a rebre un requeriment que demani la suspensió del desnonament.

Aquest és un dels molts desnonaments polèmics – per si no ho són tots – que s’han viscut durant els últims mesos a la ciutat. La propietat, que compta amb altres immobles al barri, la va denunciar per incompliment del contracte. La Teresa no ha deixat mai de pagar el lloguer, però fa uns anys va fer unes obres sense declarar per adaptar el pis a la seva condició física. Pateix obesitat mòrbida i té problemes de mobilitat, i ja havia tingut algun accident amb anterioritat.

És llogatera del pis des del 1979 i compta amb un contracte de renda antiga. Segons ens fa saber, el pis es troba en males condicions perquè la propietat no ha fet el manteniment adequat durant aquests anys. Es poden veure esquerdes a totes les habitacions i, en alguns casos, creuen la paret. El Sindicat d’Habitatge de Poblenou denuncia que aquesta deixadesa “és habitual en molts pisos de lloguer” i, per aquest motiu, van presentar una denúncia davant l’ajuntament per l’estat de l’immoble. Un tècnic va visitar el pis fa unes setmanes i, veient les condicions generals del bloc, s’ha requerit a la propietat iniciar les obres per fer la rehabilitació.

La Teresa diu que, fins ara, totes les millores que s’han fet les ha pagat ella, i assegura que hi havia un acord verbal amb l’antiga propietària per poder-les realitzar. Els problemes van aflorar quan aquesta va morir i els hereus van crear una comunitat de béns. A partir d’aquí, la Teresa diu sentir-se enganyada. “Van venir dient que havien de fer fotos a la façana i ho van aprofitar per fer fotos al lavabo”. La família i el sindicat han procurat posar-se en contacte per iniciar una negociació, però diuen que ni el gestor ni la propietat han volgut mitjançar i que han preferit “abocar-se a un conflicte al carrer”.

Des de la gestoria no han volgut fer declaracions i remeten que “la decisió l’ha pres un jutge”.

La Teresa observa des de casa el suport veïnal. Font: David Melero

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies