LA RAMBLA EN PAPER

LA BATALLA ENTRE DOS MONS CULTURALS AL BARRI


Els dies 5, 6 i 7 de novembre arribava al barri el Llum BCN 2021, el Festival d’Arts Lumíniques que cada any inunda el Poblenou amb una gran riuada de gent amb l’objectiu de contemplar grans instal·lacions artístiques col·locades en diverses zones del barri. Enguany, amb una aposta per situar les obres en espais més diversos i fora de les grans muralles que són els gratacels de Glòries, segurament per motius sanitaris. Des de l’Ajuntament sempre s’ha dit que un esdeveniment d’aquesta mena és una gran oportunitat pel barri, però on és realment aquesta oportunitat?


L’ocupació de l’espai públic per fer un esdeveniment d’aquestes característiques ha generat, des de l’inici, un debat al barri. Els carrers que cada dia ocupen els camions que transporten materials per als futurs gratacels del 22@ deixen pas a milers de llums led, foodtruckers i a voltes performances. El Llum BCN sempre ha donat l’esquena als comerços i la restauració local. Lluny dels espais on aquests es concentren, aquest festival se centrava a atraure gent de fora del barri sense oferir cap benefici directe al veïnat. Perquè si una cosa sap tothom és que, de veïnat i comerços, n’hi ha ben pocs en les zones del 22@. Però a més a més, la naturalesa del mateix esdeveniment obliga que es realitzi en horaris no comercials, quan les botigues ja tenen la persiana abaixada. D’altra banda, aquest any s’hi ha afegit el debat sobre el consum energètic. En un moment en el qual el preu de la llum està desorbitat i la ciutat compta amb més de 170.000 persones amb pobresa energètica, és necessari fer quelcom d’aquesta magnitud?


Un festival lumínic ha coincidit amb la manifestació convocada pels moviments socials en contra del negoci de les companyies elèctriques. En un moment que els líders mundials – inclosa la nostra alcaldessa – es reunien a Glasgow per a la COP26 per mirar d’afrontar la crisi climàtica.


La cultura sempre és benvinguda, però cal plantejar-se quin és l’objectiu que hauria de tenir i a qui va dirigida. Volem una cultura que arreli al barri i que també sigui per als veïns i veïnes. A més, que es tingui en compte les problemàtiques, no només locals, sinó també globals. Que es compti amb el barri des de l’Ajuntament i diferents entitats per organitzar grans projectes culturals agrada, però encara agrada més que no siguin esdeveniments que desmarquin i gentrifiquin.


En un barri com el nostre, on la supervivència del patrimoni i la memòria històrica penja d’un fil, que els projectes culturals busquin poder protegir aquests elements és quelcom remarcable. Ara bé, el que és qüestionable és que es faci ús d’espais com Can Ricart – per posar un exemple- per fer, puntualment, una instal·lació artística. Un recinte tancat i exclòs del barri durant prop de 20 anys – per excés d’irresponsabilitat i falta de voluntat política – que ara, per uns dies, és l’escenari d’una d’aquestes instal·lacions. No. Sembla que l’Ajuntament i els organitzadors obliden els anys de reivindicació veïnal. Una presa de pèl.


Així doncs, la pregunta “A qui va dirigit el Llum BCN?” queda resposta. Perquè els anys de lluita popular semblen oblidar-se ràpid. Perquè Can Ricart, Bé Cultural d’Interès Nacional, continuarà, durant 362 dies l’any, en runes. Perquè només es farà l’esforç d’habilitar aquest i altres espais quan l’interès econòmico-cultural ho mani, per fer un barri obert a tothom. A tothom de fora, però tancat als que l’habitem cada dia.


Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies