LA RAMBLA EN PAPER

LA CULTURA DEL POBLE I PER AL POBLE

 

L’emancipació de la cultura com a entitat pròpia, apartada de la religió, els costums o les creences, no arriba fins a l’època moderna. I ho fa a través de la cultura obrera –sorgida de les societats industrials– consolidant i redefinint la cultura popular que, fins aleshores, es focalitzava en el món rural. La brutalitat dels totalitarismes del segle XX i la consolidació del capitalisme com a mitjà de control de masses va fer perillar aquesta cultura del poble. Malgrat això, i en paraules de Salvador Giner, “la vigorosa supervivència de la cultura popular tradicional mereix una forta atenció, precisament per la capacitat de resistir condicions adverses”.

 

Actualment, és evident el distanciament que hi ha cap a la cultura popular més tradicional. El capitalisme voraç utilitza, sobretot, els mitjans de comunicació de masses, l’entreteniment mainstream i l’expansió publicitària per amagar missatges subtils i de menyspreu cap a la cultura popular. Tot plegat, a partir d’una nova cultura pop amb un afany global i desvinculat, en nombroses ocasions, dels pobles i que segueix una única direcció: de les elits cap al poble. Ara ens trobem, doncs, en un entorn cultural que perpetua discursos hegemònics i que ven la globalització com una oportunitat per obrir-se al món quan, en realitat, nega la vàlua cultural i les diferències entre les nacions. Així doncs, la cultura popular esdevé, paradoxalment, una mena de contracultura.

 

Valors com l’associacionisme i el cooperativisme, que fonamentaven els entorns populars, han deixat pas a un consum cultural individualista. Els ateneus, origen i llar de l’activitat popular, batallen constantment per recuperar l’activitat associativa i cultural dels barris, pobles i ciutats. Però cal remarcar que la responsabilitat de garantir la pervivència de la cultura popular no és exclusiva d’aquests espais.

 

Per començar, les institucions han de garantir facilitats i ajuts econòmics a l’associacionisme cultural. I no podem negar-nos-hi excusant-nos en el poc seguiment que generen. Agafant dades del 2019, any prepandèmic, hi havia més de 500.000 persones inscrites en associacions culturals a tot Catalunya i les activitats organitzades van aplegar 8.500.000 assistents. Contràriament, la cultura popular se sol menystenir en els pressupostos de les diferents institucions. En el pressupost de cultura de la Generalitat de Catalunya del curs 2021-22, però, la partida derivada a cultura popular i associacionisme ha augmentat un 41%. Una millora, tanmateix, que molts troben insuficient i que força a moltes entitats a mirar de trobar finançament privat.

 

Els mitjans de comunicació locals hem de poder garantir la difusió de discursos desvinculats del poder i esdevenir un altaveu per les classes populars. Així doncs, hem de facilitar espais a la cultura popular i procurar aportar narratives alternatives. Apostarem, per tant, per donar veu a tots aquells projectes culturals que es vinculin al territori i fomentin l’associacionisme.

 

El Poblenou afronta, actualment, nombrosos reptes que poden fer trontollar la situació, ja debilitada, de la cultura popular. És necessari donar veu a entitats ja consolidades com l’Ateneu Popular La Flor de Maig, el Centre Moral, el Casino l’Aliança, les diferents agrupacions d’imatgeria festiva o les diverses associacions juvenils per enfortir el teixit i garantir l’accés comunitari a la cultura. I benvingudes siguin les propostes més recents com la Sala Beckett o el Festival Rellisquín que ens apropen propostes allunyades dels circuits comercials i que treballen per cohesionar els poblenovins. Per altra banda, però, estarem a l’aguait dels nous projectes que afloren al barri. Per donar-los la benvinguda quan siguin propers i tinguin en compte al veïnat o per ser-ne crítics quan, malgrat realitzar-se al barri, s’ideen de manera completament desvinculada del barri i generen dinàmiques que enfosqueixen i allunyen a les poblenovines i poblenovins. En resum: benvinguda sigui la cultura el poble i per al poble.

 

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies