La Insòlita, fantasia i ciència-ficció escrita per dones al bell mig de la Llacuna

La nova llibreria posa en valor a les autores, molt sovint desconegudes, del gènere fantàstic i de ciència-ficció

Mercè Terès Magrí

Has sentit mai a parlar de Mariana Enríquez? I d’Ursula K. Le Guin? Si la resposta és que no, cosa que és molt probable, autores com elles són les que et recomanaria Carlota Gelonch, propietària de La Insòlita. La nova llibreria del Poblenou s’ha convertit en la primera del seu gènere a Barcelona: ofereix fantasia, terror i ciència-ficció des d’una mirada feminista.

Gelonch, de 33 anys, ve del món de la Història de l’Art, tot i que sempre ha treballat en entorns socials, en l’àmbit dels projectes escola i de la prevenció de la violència de gènere. Durant l’aturada de la pandèmia, va veure l’oportunitat de tirar endavant el seu somni. “Tenir una llibreria era una cosa que volia fer de fa temps, una idea que tenia molt romantitzada”, explica.

“Hem d’introduir fantasia i imaginació a com ens pensem”

La Insòlita porta el nom d’una antologia que recull relats de diferents narradores de gènere fantàstic d’Espanya i d’Amèrica Llatina, editada el 2019. “Que avui en dia encara s’estiguin fent antologies de gènere fantàstic ens mostra que encara no són prou visibles”, explica Gelonch. 

“Quan estava fent el màster, em van aparèixer totes aquestes autores que no coneixia i que relacionava moltíssim amb la lectura d’assaig i de política que jo ja portava feta”, explica. Les prestatgeries de la llibreria estan plenes de llibres que utilitzen relats fantàstics i de ciència-ficció per denunciar o criticar les desigualtats al món. Llibres que s’aprofiten del gènere i, des d’una perspectiva que no és realista, parlen de qüestions que moviments socials i polítics posen sobre la taula.

“Hi ha moltes maneres d’explicar la realitat”, defensa Gelonch, “i potser no tot es pot explicar amb una definició súpermaterialista. Hem d’introduir més fantasia i imaginació a com ens pensem”. 

L’antologia “Insólitas” recopila relats de fins a trenta escriptores espanyoles i llatinoamericanes. Font: Pau Gelonch

Una llibreria i un “espai de barri”

Després d’un mes de la seva obertura, la llibretera valora molt positivament la rebuda que ha tingut al barri i reivindica que vol formar-ne part de manera activa: “El que a mi m’agradaria per al futur de la llibreria, és que sigui un espai de barri que contribueixi a generar sinergies i col·laborar amb associacions i col·lectius que han fet i fan molta feina per aquesta zona”.

Situada al cor de la Llacuna, al carrer Ciutat de Granada, Carlota explica que va escollir aquest lloc perquè fa dos anys viu a Poblenou i buscava treballar prop de casa, per aconseguir un ritme de vida més calmat i ser una mà més que contribueixi a donar vida al barri.

 La nova llibreria la Insòlita es troba al número 76 del carrer de la Ciutat de Granada. Font: Pau Gelonch

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies