La història del Camp de la Bota i la Mina arriba a l’Arxiu de Barcelona

Una part de l’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina s’incorpora a l’Arxiu Municipal de Sant Martí

Mercè Terès Magrí

Uns 15.000 documents de 40 anys de vida formen l’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina, obra de Josep Maria Monferrer. Ara, una tria de 22 capses amb 600 fotografies, cartells i revistes, s’incorporarà al fons documental de l’Arxiu Municipal de Barcelona.

“Porto 50 anys vivint a la Mina i 45 fent aquest arxiu. Tot a partir de veure i estudiar aquest món petit i marginat”, explica Monferrer. L’activista ha recollit documentació del barri que mostra la seva construcció, vida, lluites, èxits i fracassos a través d’una feina personal i col·laborativa que ha dut a terme durant anys amb els veïns del barri de la Mina.

Patrimoni històric i vivencial del barri

L’Arxiu compta amb àlbums de fotografies i diapositives sobre el Camp de la Bota, la Mina rural i la transformació urbanística, el llibre d’actes dels alumnes de l’escola Castell, documents de la filmació de la pel·lícula Claroscuro i cartells sobre reivindicacions de l’Associació de Veïns del polígon de la Mina des dels anys 70 i 80.

“Del món de la pobresa i la marginalitat hi ha molt pocs arxius a Barcelona. Tenim molt bon material sobre les classes mitjanes i altes, però molt pocs sobre altres barris com la Mina”, denuncia Josep Maria Monferrer. La donació d’una part de l’arxiu ajuda a explicar una part de la història de la ciutat desconeguda i estigmatitzada. ”La Mina té una vida humana impressionant”, defensa l’activista.

L’accés serà lliure i gratuït, i Monferrer explica que, tot i haver-hi fotografies malmeses pel mal estat en què es troba el local on han anat guardant tota la documentació, se’n podrà fer una recuperació perquè quedin “com noves”.

Arxiu Històric i Centre de Documentació de la Mina i del Camp de Bota Font: Ajuntament de Barcelona

Més enllà dels relats

L’Associació Arxiu Històric i Centre de Documentació de la Mina i del Camp de la Bota és fruit de la voluntat de Monferrer de reconstruir i explicar la història del que ha estat una barri “perifèria de dues ciutats”. Monferrer s’hi va dedicar després d’arribar a la Mina l’any 1975 com a primer director de l’escola pública Tirso de Molina. Com expliquen des de l’Associació, la documentació és gràcies al treball en xarxa. 

Josep Maria Monferrer també ha col·laborat en altres projectes d’especial rellevància com el Centre d’Estudis Sant Martí de Provençals o el Parapet de les Executades i Executats, peça de memòria històrica al parc del Fòrum.

Acte de de donació del fons documental Font: Ajuntament de Barcelona

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies