La Colla dels Gegants del Poblenou bufa espelmes per Festa Major

L’agrupació popular celebra el seu 40è aniversari

Marina Ballester Sánchez

La Colla dels Gegants del Poblenou està d’aniversari. Enguany celebra els seus 40 anys de fundació i ho fa en el marc de la Festa Major. Concretament, el dissabte 18 de setembre al carrer Taulat, número 91 s’hi farà un petit acte. L’esdeveniment coincideix també amb els 25 anys del Lloro del 36, és per aquest motiu que la trobada connectarà la celebració de la colla amb un petit homenatge al gegant.

L’agrupació ha organitzat a partir de les sis de la tarda de dissabte 18 de setembre una trobada oberta a tothom fins a omplir l’aforament marcat per l’Ajuntament. Es farà una representació del Conte del Lloro, que explica l’origen del gegant del 36, i la presentació dels projectes per un nou gegantó que formarà part de la colla. L’endemà, la Colla ha organitzat, com cada any, la trobada gegantera, un esdeveniment on estan convidats tots els gegants de Barcelona. L’acte començarà a les 11 del matí a Can Saladrigas i té una durada prevista de dues hores. 

L’any 1953, Domènec Umbert va ser l’encarregat de realitzar els dos primers gegants del barri per iniciativa de les dues parròquies que hi havia: Sant Bernat Calbó i Santa Maria del Taulat, les quals donen precisament noms als gegants: Bernat i Maria. Tot i així, durant un munt d’anys les figures van estar arraconades a les golfes de Santa Maria per les afectacions de les disposicions del Concili Vaticà II. Però l’any 1981 un grup de joves del barri els va recuperar i van fundar la Colla dels Gegants del Poblenou. L’any 1996, al Bernat i la Maria se’ls va sumar el Lloro del 36, un gegantó que recorda el lloro que hi havia hagut a La Licorera, un emblemàtic establiment del carrer Taulat. El seu nom prové del tramvia número 36, que tenia parada davant la botiga i, per aquest motiu, el lloro sabia imitar a la perfecció el seu xiulet de sortida, un fet que havia provocat més d’una confusió als conductors i passatgers.

Parada de la Colla de Gegants del Poblenou i les figures durant les Festes de Maig de 2005. Font: Arxiu Històric del Poblenou

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies