Portada de la segona onada de 2021 del Baròmetre de Barcelona

La inseguretat i la neteja són les principals preocupacions de la ciutat

La inseguretat és la primera preocupació de les veïnes des de desembre de 2018. Els resultats de la segona onada de 2021 del Baròmetre de Barcelona mostren una percepció d’empitjorament de la ciutat de la ciutadania.

Jimmy Martín Raya

La inseguretat i la neteja són les principals preocupacions de la ciutadania segons la segona onada del 2021 del Baròmetre de Barcelona. Si bé són els dos temes més habituals de les intervencions veïnals en els consells de districte i barri, en l’àmbit ciutat, la neteja escala des de la cinquena posició que ocupava al juliol fins a la segona. L’accés a l’habitatge, la gestió política municipal i l’atur i les condicions de treball són els següents afers que acompanyen en la llista de les principals preocupacions.

Les polítiques suspenen

L’opinió que recull el baròmetre del consistori és negativa en línies generals, atès que el 49,4% de les enquestades valoren com a ‘Molt dolenta’ la gestió de l’ajuntament de Barcelona. L’alcaldessa Ada Colau obté una valoració de 4,2/10, sent la tercera líder dels grups parlamentaris amb pitjor valoració. Ernest Maragall és l’únic a qui les veïnes aproven, amb un 5,2/10.

Segona onada 2021 Baròmetre de Barcelona pàgina 13
Segona onada 2021 Baròmetre de Barcelona pàgina 13. Font: Ajuntament de Barcelona

Així i tot, Barcelona en Comú (Bcomú) guanyaria les eleccions de 2023 segons la intenció de vot de les enquestades, amb un 14,8% dels vots, seguit d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) amb un 10,2%. Segons aquestes dades, ERC perdria un 3,9% de vots respecte dels obtinguts en les eleccions municipals de 2019.

L’extrema dreta guanya punts amb intenció directa de vot, situant-se amb un 1,2%, el resultat més alt mai registrat en l’enquesta del Baròmetre de Barcelona. En les eleccions municipals de Barcelona de 2019, van aconseguir un 0,8% dels vots de tota la ciutat. El 2019, al Districte de Sant Martí, el partit feixista va obtenir 1,239 vots, un 1,12% del total.

Intenció de vot eleccions municipals 2023. Infografia de Barcelona en Comú.
Intenció de vot eleccions municipals 2023. Infografia de Barcelona en Comú.

Sostenibilitat i canvi climàtic: protagonistes

Les preguntes de l’enquesta relacionades amb els temes d’actualitat, amb el canvi climàtic com a principal, mostren una clara preocupació de la població al respecte. Només el 14% opinen que Barcelona està prenent mesures ‘adequades i en la bona direcció’ cap a la sostenibilitat, mentre que el 23,3% creu que són inadequades i que caldria prendre’n d’altres. Fins al 47% creu que les mesures preses cap a la sostenibilitat són insuficients. El foment del transport públic es perfila com l’opció preferida per a una mobilitat sostenible amb el 95% de les enquestades d’acord, davant del 57,4% que opta per prioritzar els carrils bici.

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies