Concentració antifeixista expulsa 'S'ha Acabat' del campus de Ciutadella de l'UPF. Foto L'Alerta Canal / David Melero

Estudiants expulsen a ‘S’ha Acabat!’ de la fira d’entitats de la UPF

Una concentració antifeixista d’estudiants del campus de Ciutadella de la UPF ha obligat a interrompre l’acte de l’associació ‘S’ha Acabat!’

David Melero / Redacció

Una concentració antifeixista convocada pel moviment estudiantil ha obligat a interrompre la parada de ‘S’ha Acabat!’ durant la fira d’entitats al campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Un centenar de persones s’ha agrupat, durant el matí del dimecres 23 de febrer, davant l’estand de ‘S’ha Acabat!’ demanant-los que abandonessin el seu acte a crits de “fora feixistes de la universitat”.

Concentració antifeixista al campus de Ciutadella de la UPF davant la presència de ‘S’ha Acabat!’. Vídeo: David Melero.

L’associació estudiantil —amb coneguts vincles amb entitats i figures de l’extrema dreta espanyola com Societat Civil Catalana— que havia convocat la seva taula amb motiu de la fira d’entitats de la UPF, s’ha vist obligada a recollir. En un context de tensió creixent, el vicerector Pablo Pareja i el professor Mariano Torcal han estat presents per mirar de mediar la situació. L’expulsió s’ha aconseguit sota proclames en contra de l’extrema dreta i amb consignes de no-agressió i en defensa de la universitat pública catalana. Les persones expulsades, en tot moment han mostrat una actitud altiva, amb una conformitat entre soberga i desdenyosa, entre somriures i rialles tot i ser increpades i expulsades.

Segons Maria, portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) del campus universitari de Ciutadella, l’única voluntat de l’acte de ‘S’ha Acabat!’ és obtenir material audiovisual per victimitzar-se a les xarxes socials i mitjans afins, més enllà de cap pretensió d’acte real, tant en aquesta ocasió com en anteriors. Ràpidament, hi ha hagut reaccions a les xarxes socials en suport de l’associació autodenominada “constitucionalista”. El diputat de Vox Ignacio Garriga s’ha desplaçat al lloc dels fets.

Segons el SEPC el motiu de la convocatòria antifeixista era obligat per no permetre i no normalitzar la presència a la universitat pública del discurs xenòfob, masclista i catalanòfob de ‘S’ha Acabat!’. El sindicat insisteix en el paper de l’associació: “només busquen el discurs de victimisme, venen a fer el seu paper, només fan el discurs d’extrema dreta, quan a més a més a escala representativa en la universitat són menys que minoria”. També insisteixen a assenyalar la universitat per donar espai a una entitat com aquesta com si es tractés d’una entitat més, donant-li cabuda a la universitat pública. La Rambla diari ha pogut confirmar que el professorat ahir present a Ciutadella va amenaçar amb represàlies tant al SEPC com a les assemblees de facultat, que estan a l’espera d’una comunicació formal sobre possibles conseqüències.

El passat 15 de febrer el Consell d’Estudiant de la UPF va fer una piulada presentant ‘S’ha Acabat!’ com una de les entitats que prendria part en la fira. La resposta espontània de rebuig va ser tal, que el compte @ceupf va acabar esborrant la piulada.

Què és ‘S’ha Acabat’?

L’organització ‘S’ha Acabat!’ es defineix a si mateixa com “la única asociación joven constitucionalista de Cataluña”. L’entitat és coneguda per la seva habitual aparició en mitjans de comunicació per actes organitzats en universitats públiques catalanes on solen ser expulsats per respostes antifeixistes. El primer registre és de l’any 2016, com a escissió de Societat Civil Catalana, en un acte a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Des de llavors, aquests episodis s’han repetit diverses vegades. Les respostes antifeixistes sempre apel·len a la tolerància zero davant el discurs d’odi que proclama ‘S’ha Acabat!’, que a més a més ha evidenciat vincles amb personalitats del moviment nazi a Catalunya i d’altres grups d’extrema dreta.

Vídeo d’una concentració de ‘S’ha Acabat!’ a la UAB el passat mes de novembre
LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies