PAtrimonis quotidians, número 2 del març de 2022: Panots amb nom. Font: Jordi Díaz Callejo.

Els Panots del nomenclàtor

Patrimonis quotidians vol ser un fil de petites històries sobre el patrimoni que, per quotidià i humil, ens sol passar desapercebut. En aquesta edició: els panots del nomenclàtor

Jordi Díaz Callejo

Patrimonis quotidians vol ser un fil de petites històries sobre el patrimoni que, per quotidià i humil, ens sol passar desapercebut. Arbres, fonts, fites, guarniments de façana formen part del paisatge dels nostres carrers. No es tracta d’elaborar un catàleg, tan sols de badar, de passejar, de compartir i de custodiar aquests béns. Ni que sigui en la memòria col·lectiva d’un barri on s’estan transformant els seus referents amb massa rapidesa.

No hi ha dubte que el panot més conegut i emblemàtic de la ciutat és el de la flor de quatre pètals. També hi ha d’altres models reconeguts que encara es conserven, però n’hi ha un, el de lletres, amb les que es formaven els noms dels carrers, que pràcticament ha desaparegut de la ciutat. Al Poblenou tenim un dels pocs vestigis que encara en queden. Està situat al carrer Pere IV cantonada amb Ciutat de Granada.

A partir de 1906 l’Ajuntament de Barcelona va promoure amb subvencions la pavimentació de la totalitat de les voreres de la ciutat amb llosetes de ciment Portland que ara coneixem per panots. Fins llavors, els propietaris només estaven obligats a pavimentar un metre i mig o dos des de la façana dels seus edificis.

Pocs anys després, a finals dels anys deu del segle XX es comencen a incorporar panots amb lletres per formar el nom dels carrers. Lògicament en castellà perquè aquest era l’únic idioma oficial. La seva incorporació i manteniment va durar fins a finals dels anys seixanta. Es situaven  al costat dels passos de vianants amb la finalitat de facilitar l’orientació del vianant.

Aquest de la imatge és una relíquia, queden molt pocs a la ciutat. És possiblement el darrer vestigi existent al Poblenou d’un model de ciutat i d’una època concreta de la història del barri i de Barcelona. L’inefable 22@ i les millores necessàries de les voreres van propiciar fa pocs anys la perduda d’aquests panots. Existien als carrers Roc Boronat -abans LUCHANA- Pallars, Ramón Turró -abans ENNA- i al carrer Pere IV.

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies