El cementiri del Poblenou ofereix noves rutes guiades per les seves instal·lacions

La iniciativa l’engega Cementiris de Barcelona amb l’objectiu de difondre el patrimoni funerari de la ciutat

Marina Ballester Sánchez

Cementiris de Barcelona ha creat diverses visites virtuals mitjançant codis QR per diferents cementiris de la ciutat, un d’ells el del barri del Poblenou. L’objectiu és que cadascú, a través del seu telèfon, visiti i conegui els secrets del patrimoni històric funerari de la ciutat comtal. 

La ruta transporta a la Barcelona del segle XIX a través dels diferents monuments funeraris i persones que hi ha enterrades al cementiri. Tot comença l’any 1775, quan el bisbe Climent va beneir el nou recinte funerari, i conclou amb l’Exposició Universal de 1888. El passeig porta a recórrer un total de 30 sepultures, panteons sobretot, però també inclou algunes escultures emblemàtiques.

No és el primer cop que el cementiri de Poblenou ofereix rutes guiades per les seves instal·lacions. Aquest recorregut també s’ofereix a través d’un guia, els caps de setmana. Una iniciativa que, si es vol fer, requereix inscripció prèvia. També, dos cops l’any, un per octubre i l’altre per Tots Sants, la ruta és nocturna.

Situat a l’Avinguda Icària, 204, el cementiri del Poblenou va ser el primer espai d’enterrament de tota la ciutat de Barcelona. Els primers anys, la construcció estava fora de les muralles de la ciutat per tal d’acabar amb els enterraments parroquials i evitar epidèmies. La construcció ha estat sotmesa a diverses ampliacions des que es va realitzar l’any 1775 i actualment s’estructura en un avant cementiri amb un jardí i quatre departaments més on es troben repartides les diferents sepultures i escultures.

Cementiri del Poblenou l’any 1991. Font: Arxiu Històric del Poblenou

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies