El retorn que sembla no arribar

Entrevista a Pedro Estébanez, soci de la Discoteca Merlín

Marina Ballester

Pedro, com esteu al Merlín?

Per nosaltres tot això està sent terrorífic, a més els propietaris som ja gent de certa edat i ens deixen poc marge de recuperació. Imagina’t tretze mesos sense cobrar ni un cèntim i a sobre pagant-ho tot. I tot i que ens ha arribat una ajuda força bona de la Generalitat, que com que som un negoci petit ens ha anat molt bé i els ho agraïm, seguim pagant unes despeses importants com la llum i el lloguer del local i, per si això no fos poc, no ingressem gens; aquí està el problema. Tenim clar que, juntament amb els hotels, l’oci nocturn serà l’últim sector per despertar de tot això. Ara per ara el que més ens fa patir és no saber quan tornarem a estar actius.

No us heu plantejat reenfocar el local cap a alguna activitat que sí que estigui permesa amb la normativa actual?

Hi ha alguns negocis nocturns que ofereixen àpats i copes, però no creiem sincerament que això funcioni aquí. A les discoteques es va a ballar, a prendre copes, a interactuar amb la gent… no pots venir a seure a una taula amb mascareta i sense moure’t per res que és el que s’està deixant fer ara mateix. A més, aquí es posa música a un volum força elevat que impedeix mantenir una conversa. Si ens diguessin quan duraria tot plegat, potser sí que ens hauríem de plantejar reorientar la nostra activitat, però ara per ara no és la nostra idea. 

“Per nosaltres tot això està sent terrorífic. Tretze mesos sense cobrar ni un cèntim i a sobre pagant-ho tot”

I com estan els teus treballadors?

Actualment els nostres treballadors es troben en erto i, per sort, la seva situació no és greu. Obrim divendres i dissabte i això comporta que la majoria de treballadors de la casa estiguin aquí per un segon sou. En aquest sentit ens deixa una mica més tranquils, atès que d’aquesta manera no perilla tot el seu sou d’un mes. Tot  i això, hi ha gent que em pregunta quan obrim perquè també ho necessiten, ja que tenen una altra feina que també ha quedat tocada. Tenim molt clar que no farem fora a ningú perquè volem obrir i anirem ajudant fins on podem. Ara, si s’acaben els ertos s’acaba tot, perquè no podrem pagar sous i seguretat social, per tant, si aquest dia arriba haurem de pensar en acomiadar.

Per tot el que em dius, veig que durant tot aquest temps heu sabut navegar força bé, però en algun moment heu hagut de posar diners de la vostra butxaca?

Sí. Els socis hem hagut de posar un parell de cops els nostres diners, sobretot per pagar el lloguer i els impostos.

Igualment, creieu que podeu aguantar així durant molt temps més?

De moment sembla que sí. També s’ha de dir que ens han deixat el lloguer a la meitat i això ha ajudat molt. Però si parlem d’obrir en un any vista, no. La meva creença és que al setembre ens ho deixin fer perquè diuen que hi haurà entre un 70 i un 80% de població vacunada i, si això funciona, tindrem molt de guanyat. Ara, cal dir que també estem aguantant gràcies al renom que tenim que ens havia aportat un bon coixí. Si això ens arriba a passar quan vam obrir, et puc assegurar que hauríem tancat les portes. 

“Aquesta situació està sent molt grossa perquè no se’ns tingui en compte”

Diries que realment l’Estat dona suport a la gent del vostre sector?

Penso que no massa. Entenc que s’opini que els locals d’oci nocturn són molt complicats de portar en mig d’una pandèmia, però el que no entenc és que no ens ajudin més perquè els impostos que es paguen per dedicar-se a l’oci nocturn són molt elevats. Tinc la sensació que a nosaltres sempre ens prenen per dolents, potser perquè la nit es tendeix a associar amb la disbauxa. Val a dir que tot i que la nit sembla ser sempre la problemàtica després tothom acaba venint. Al capdevall som igual que qualsevol altre negoci i aquesta situació està sent molt grossa perquè no se’ns tingui en compte.

Pedro Estébanez, soci de la Discoteca Merlín

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies