El nou 22@, una oportunitat perduda per a l’Economia Social i Solidària

Adrià Menéndez

El passat 30 de setembre l’Ajuntament publicava la modificació del 22@ amb l’objectiu, entre d’altres, d’esdevenir “una oportunitat per a allotjar i prioritzar les iniciatives de l’Economia Social i Solidària (ESS)”. Aquesta havia estat una exigència de les entitats veïnals i així ho recollia el Pacte cap a un Poblenou amb un 22@ més inclusiu i sostenible (2018): la necessitat de diversificar l’activitat al 22@ incloent-hi altres paradigmes econòmics dirigits al benestar dels veïns i veïnes del Poblenou. L’ESS, en tant que economia cooperativa, sostenible i enfocada a les necessitats del territori, era la millor resposta a aquesta necessitat. 

Tanmateix, si llegim la lletra petita, l’Ajuntament proposa promoure “activitats emergents econòmiques” al nou 22@, un calaix de sastre on hi encabeix l’economia circular i verda, la indústria creativa, l’ESS i la indústria 4.0. Una pretesa promoció on es diu que aquestes activitats podran ubicar-se al sòl 22@ però on no s’especifica cap mesura efectiva per a garantir-ho.

I aquí entrem al quid de la qüestió: pot l’ESS desenvolupar-se al 22@? El 22@ és un entorn hostil, dominat per oficines i hotels, grans inversions de capital i l’alt valor afegit. En aquest context, sembla impossible que una cooperativa pugui pagar els lloguers desorbitats de la zona, que una botiga de proximitat trobi un local adequat als baixos d’un bloc d’oficines o que una activitat artesanal compleixi la normativa del 22@. En definitiva, l’ESS mai no se situarà en aquesta zona perquè, simplement, no pot seguir les regles del seu joc. 

Així, l’Ajuntament ha de fer un pas més enllà: no només reconèixer la necessitat que l’ESS arreli als barris, sinó aportar recursos i espais per a fer-la realitat. I, finalment, entendre que és el mateix territori qui té la clau per a fer aquest arrelament possible: el moviment associatiu, la Taula Eix Pere IV i les diferents cooperatives són les que han impulsat i poden impulsar formes de producció i distribució alternatives al model 22@. 

La creació de La Rambla, el diari cooperatiu del Poblenou, ha de ser una eina per a la promoció i arrelament de l’ESS al barri, aportant anàlisis crítiques de l’entorn, reivindicant la tradició cooperativista del Poblenou i exercint d’altaveu d’aquelles iniciatives que prioritzin el nostre benestar als guanys dels especuladors. 

Locals i oficines de Pujades 51-55. A la dreta Can Picó (2021). Font: Arxiu Històric del Poblenou

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies