El moviment veïnal del Poblenou planta cara a Vox

Una setantena de persones han expulsat el partit d’ultradreta del barri

Andrea Claverol
Pol Guixeras

Davant la convocatòria de Vox d’una roda de premsa, diverses entitats del Poblenou s’han mobilitzat i han defensat un dels espais més simbòlics de la lluita obrera del barri: l’Ateneu Popular La Flor de Maig. 

Unes cinc persones, amb Ignacio Garriga al capdavant i acompanyats per una desena d’agents de seguretat privada, s’han personat davant la seu cooperativista per assenyalar el moviment per l’habitatge i el teixit associatiu vinculat a l’ateneu i al barri. Amb l’inici dels parlaments, el veïnat ha despenjat pancartes, ha fet sonar música, cassoles i xiulets per impedir l’acte i expulsar el grup ultradretà. Diversos veïns i veïnes de la vora s’han sumat a la protesta. En total, una setantena de persones han acabat unint-se a crits de “fora feixistes dels nostres barris”. 

En un moment de tensió, un membre de la seguretat ha etzibat una empenta a una veïna iniciant-se, així, una confrontació entre els antifeixistes i els membres de la formació feixista. Això ha forçat l’actuació dels Mossos d’Esquadra que, des de bon matí, ja voltaven per tota la zona. Els agents han carregat contra els manifestants i hi ha hagut un intent de retenció que ha estat impedit pel veïnat. El dispositiu policial ha comptat amb la presència de quatre furgons i agents de paisà que en cap moment han carregat contra les provocacions dels ultradretans. El boicot ha acabat amb la comitiva de Vox marxant amb cotxe – i en contra direcció – pel carrer de Doctor Trueta. Finalment, hi ha hagut una persona identificada. 

Moments de tensió entre policia i manifestants mentre Vox marxa del barri. Font: Sindicat d’Habitatge del Poblenou

El veïnat ha evitat, així, la criminalització de la lluita per l’habitatge i la difusió del discurs d’odi de la formació política. L’elecció d’aquest espai, per part de Vox, es deu a l’assenyalament que un article d’El Confidencial ha fet a La Flor. El mitjà exposa un relat esbiaixat de la realitat del centre i les entitats que hi participen, amb un discurs criminalitzador que responsabilitza els moviments socials de la difícil situació que viu Barcelona pel que fa al dret a l’habitatge. A més, qüestiona el posicionament d’algunes entitats vers el 22@ i el model de barri que aquestes proposen: més habitatge, més serveis públics, urbanisme feminista i una indústria més vinculada a les necessitats del veïnat.

La Flor de Maig considera que “han travessat una línia vermella intolerable” i reforça el seu compromís com un espai que “no tolera les actituds feixistes, masclistes, xenòfobes, racistes i LGTBI-fòbiques”. Davant la criminalització de l’okupació, l’ateneu recorda que la seva activitat més contemporània és fruit de l’ocupació, el 2012, d’aquest edifici històric i de la recuperació de l’espai per al barri.

El Sindicat d’Habitatge del Poblenou es mostra satisfet i orgullós de la resposta del barri cap a la presència de Vox i remarca la importància de l’organització veïnal per fer fora el feixisme i el seu discurs. Segons el sindicat, els ultradretans assenyalen el moviment per l’habitatge i l’okupació perquè els semblen eines polítiques que defensen els drets humans fonamentals davant l’abandonament per part de les institucions. També alerten de la proliferació del missatge del partit xenòfob que criminalitza la misèria. Finalment, remarquen la importància que han adquirit els sindicats d’habitatge en la lluita per una llar digna i recorden que dimarts que ve, 1 de juny, hi ha un desnonament al número 88 de la Rambla del Poblenou.

Al Sindicat d’Habitatge del Poblenou i a La Flor de Maig, se’ls han sumat altres col·lectius del barri com El Nus – Sindicat de barri del Poblenou, recentment aparegut.

El moviment veïnal concentrat davant La Flor de Maig. Font: Aram Ramon

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies