Arxiu Històric del Poblenou

El Festival Rellisquín recupera el cinema de barri

Fins a l’octubre, cada mes hi haurà activitats sobre cinema i ciutat arreu del barri

Miren Lopetegi Albizu

Enguany la ciutat de Barcelona veurà néixer un nou festival de cinema. El Festival Rellisquín comença a bategar al barri de Poblenou per oferir una mostra audiovisual centrada en la relació entre la ciutat i els veïns i veïnes que l’habiten. Es tracta, doncs, d’una iniciativa cultural que a la seva primera edició pretén reflexionar sobre el model de ciutat i visibilitzar les narratives pròpies de la gent que viu en elles, en especial dels habitants del barri poblenoví. Entre el 3 de maig i el 4 de juliol l’organització del festival obre la convocatòria per rebre les propostes audiovisuals dels creadors i creadores que en vulguin participar. La mostra tindrà lloc entre l’1 i el 3 d’octubre, i es compondrà de les obres seleccionades. Les obres guanyadores es faran públiques durant l’acte de clausura del festival, el dia 3 d’octubre.

Rellisquín està impulsat per la plataforma ciutadana Taula Eix Pere IV, i quatre projectes més del barri que formen part d’aquesta plataforma: Produccions La Llacuna, La Selva. Ecosistema Creatiu, Filmclub, i Teleduca. Educació i Comunicació. Mitjançant l’audiovisual pretenen situar al centre la memòria històrica i les narratives populars per un barri viu i més vivible. El nom del festival és ja en si mateix una declaració d’intencions. Rellisquín és un terme que forma part de l’imaginari popular del barri, de la seva història. Era el nom no oficial dels antics Cinemes Ideal, i el festival el rescata de l’oblit, al mateix temps que reivindica la necessitat de tornar a tenir un espai de projecció no comercial al barri.

El festival no es limita a la mostra audiovisual del mes d’octubre. Entre el maig i el setembre serà present al barri gràcies a les activitats que han programat les entitats que l’impulsen. Des de xerrades i debats sobre la història de Poblenou, fins a una trobada entre alumnes del districte de Sant Martí i experts de l’àmbit de l’exhibició cinematogràfica per tal que els primers dissenyin la seva sala de cinema ideal. Totes les activitats tindran com a nucli els valors del festival, la memòria popular, les reivindicacions veïnals lligades a la geografia urbana del barri i la transformació que ha patit aquesta, i el foment del teixit comunitari de Poblenou mitjançant el món audiovisual.

Antic cinema Ideal. Font: Arxiu Històric del Poblenou

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies