El comiat que mai es va poder fer

El barri del Besòs i el Maresme va celebrar el passat 20 de juny un acte en homenatge a les víctimes de la Covid-19.

Marina Ballester Sánchez

Diverses entitats i veïns del barri del Besòs i el Maresme van organitzar diumenge passat un acte col·lectiu d’homenatge a les víctimes de la COVID-19 per tal que, qui volgués, pogués expressar els seus sentiments de condol i el patiment que encara continua per la pandèmia. La iniciativa va ser engegada per Ramón Tur, vicepresident de l’Associació de Veïns i Veïnes del Maresme, arran que l’entitat rebés comentaris de veïns molt preocupats per no haver pogut acomiadar-se de familiars i propers que havien mort pel virus. La iniciativa consistia a fer un mural multicultural on es representessin totes les cultures de la zona, però un cop la Coordinadora d’entitats del barri ho va aprovar, es van sumar més activitats, com ara un esdeveniment d’acomiadament i en record a les víctimes del virus.

La mobilització va arrencar el diumenge anterior a l’acte, quan l’artista Camil Escruela va dibuixar a ‘La Placeta’ el mural i es va convidar a tot el veïnat a pintar-lo. A la vegada, un grup de joves monitors del barri va organitzar un taller d’escriptura de versos que es van penjar en forma d’arbre. 

El dia de l’homenatge, el veïnat s’arreplegà a ‘La Placeta’ on es troba el mural i els participants a l’acte van donar el seu testimoni a través d’escrits en record a la pèrdua d’éssers estimats, reflexions sobre la pandèmia i amb la interpretació de cançons i música. Diverses persones de diferents col·lectius van intentar transmetre la realitat que han viscut les persones que conformen el barri: un representant del personal sanitari va remarcar la necessitat d’unió en aquests temps; els joves de la parròquia de Sant Paulí de Nola van mostrar les seves preocupacions que, com a jovent, viuen davant d’un futur incert o un membre del grup de venedors ambulants senegalesos del barri va demanar la necessitat urgent de la modificació de la llei d’estrangeria. La música també va tenir un paper primordial durant l’acte, un home pakistanès va cantar un cant sufí, un estil que prové de la poesia centenària de la seva terra; i els joves de teatre musical del barri també van cantar una cançó. A l’acte també hi assistiren representants i tècnics del districte que van donar el condol als familiars de les víctimes i van agrair l’actuació que està fent el personal sanitari.

Tot plegat, no hauria estat possible sense la cohesió del barri, sobretot, mostrada per diversos dels seus grups associatius que hi van participar: l’AVV Maresme, el Casal del Barri, el Pla de Desenvolupament Comunitari, el Centre Cívic del Besòs, l’Associació de Veïns del Besòs, la Parròquia Sant Paulí de Nola o el Centre d’Atenció Primària. Al marge d’aquestes entitats també hi van participar veïns a títol particular.

Font: Ajuntament de Barcelona. Districte de Sant Martí.

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies