L’avantprojecte per al Campus de les Arts a Can Ricart està dissenyat des del 2018. Font: UB

El Campus de les Arts de Can Ricart, una realitat per al 2026?

Mentre Can Ricart continua esperant, universitats i institucions han signat un acord per demanar el finançament per les obres i la rehabilitació als fons europeus Next Generation

Mercè Terès Magrí

Dos anys després que la Universitat de Barcelona (UB) presentés el projecte del Campus de les Arts ubicat a Can Ricart s’ha fixat una data en què hauria d’estar enllestit: el 2026. L’espai, de 6.800 metres quadrats cedit per l’Ajuntament de Barcelona a la UB l’any 2015, obrirà les portes com a primer centre universitari per a la recerca i investigació de les disciplines artístiques a Catalunya.

L’objectiu principal del Campus és, a través de la col·laboració entre els 19 centres d’ensenyament artístic que s’hi han sumat, impulsar els estudis de tercer cicle

A finals del 2021, la Universitat de Barcelona, el Departament d’Universitats i Recerca, l’Ajuntament, sis universitats i dinou centres d’educació artística superior van signar un acord que contempla la finalització del Campus de les Arts per l’any 2026. Un dels punts més importants de l’acord és el finançament de les obres de rehabilitació de Can Ricart, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2018. Les obres costaran entre uns 14 i 16 milions d’euros i s’ha demanat el seu finançament als fons europeus de recuperació Next Generation. Tot i que el coordinador del projecte de la UB, Carles Martí, afirma que “són optimistes”, tampoc poden “tirar les campanes al vol”. El Campus de les Arts també es va presentar al Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) però no va ser escollit. Martí confia que de cara als Next Generation, l’acord els ha donat “molt gruix institucional i molta credibilitat”.

Un projecte per fomentar els estudis de tercer cicle artístics

L’objectiu principal del Campus és, a través de la col·laboració entre els 19 centres d’ensenyament artístic que s’hi han sumat, impulsar els estudis de tercer cicle. És a dir, la recerca, els màsters i els postgraus. “Els estudis superiors artístics aquí a Catalunya (i Espanya) tenen un problema estructural, que els diferencia molt de la resta d’Europa: el poc desenvolupament del tercer cicle”, afirma Carles Martí. Perquè això sigui possible, un dels pilars del projecte serà la seva interdisciplinarietat. Tal com assenyala l’informe del 2018 del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), l’oferta d’estudis superiors artístics a Catalunya és molt complexa pel que fa a tipologies i titularitats, i està fragmentada en 19 centres diferents. “La interdisciplinarietat ens permet unir-nos sense impedir que ningú continuï fent el que fa a casa seva, i fomenta la pròpia naturalesa de la recerca, tenint en compte l’artificialitat de la parcel·lació del coneixement”, explica el responsable de la UB. 

 A l’acord per al Campus de les Arts hi participen sis universitats i dinou centres d’educació artística superior. Font: UB
A l’acord per al Campus de les Arts hi participen sis universitats i dinou centres d’educació artística superior. Font: UB

El Campus de les Arts uneix la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat de Girona (UdG), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat de Vic – Universitat Centres de Catalunya (UVic) amb les 19 facultats i centres d’ensenyament artístic universitari o superior. Un d’aquests centres té seu a Poblenou: el Centre Universitari de Disseny de Barcelona (BAU). El projecte, però, encara es troba “en fase de gestació”, com reconeix Carles Martí. “Fins que no tinguem els diners i les obres que necessitem per Can Ricart, no podrem dir que el projecte està en marxa”.

La llarga espera per Can Ricart

Ara mateix, només una part del recinte sencer de Can Ricart està ocupat i utilitzat per tres projectes socials diferents: el Casal de Joves de Can Ricart, l’únic equipament juvenil del barri; el centre de producció i recerca artística Hangar; i un local de l’associació Taula Eix Pere IV, una plataforma veïnal del Poblenou. El juny de 2021, la rehabilitació de la Nau Annexa, l’espai que fa servir el Casal de Joves, va ser escollida als pressupostos participatius de Decidim Barcelona. Es rehabilitarà el conjunt de l’espai i s’ampliarà, permetent nous espais per fer més tallers i activitats. La resta de naus de la fàbrica fa uns quinze anys que es troben en estat d’abandonament i sense cap ús concret.

Des de l’Observatori dels Barris de Poblenou veuen amb “desconfiança” i “prudència” el projecte del Campus, tenint en compte que es tracta d’una idea “molt ambiciosa i molt cara”

L’Ajuntament de Barcelona va cedir 6.800 d’aquests metres quadrats en desús a la Universitat de Barcelona el 2015, i al projecte del Campus de les Arts s’hi han de sumar propostes anteriors que no van acabar tirant endavant, com la Casa de les Llengües, impulsada per la Generalitat i l’Ajuntament, o una altra iniciativa de la universitat, el Parc de les Humanitats i les Ciències Socials. Des de l’Observatori dels Barris de Poblenou veuen amb “desconfiança” i “prudència” el projecte del Campus, tenint en compte que es tracta d’una idea “molt ambiciosa i molt cara”. Que encara no hi hagi el finançament necessari fa que tinguin dubtes sobre si s’acabarà tirant endavant. “Ens omplim de grans fites i el recinte cada vegada està més deteriorat i serà més car de rehabilitar. Si l’aposta és tan alta, els resultats poder ser extraordinaris, però l’èxit és més difícil d’aconseguir”, afirma Maribel Rosselló, de l’Observatori.

L’Ajuntament de Barcelona va cedir 6.800 metres quadrats en desús de Can Ricart a la UB el 2015. Font: UB
L’Ajuntament de Barcelona va cedir 6.800 metres quadrats en desús de Can Ricart a la UB el 2015. Font: UB

Una altra de les preocupacions d’aquesta espera és l’avenç urbanístic que està havent-hi als voltants del complex fabril, majoritàriament amb la construcció de grans edificis d’oficines. “Can Ricart cau i està a punt d’esdevenir un part temàtic”, afirma Rosselló.  “Des del punt de vista urbanístic, amb l’operació del 22@, quedarà com un pati d’illa, descontextualitzat, que ni es veurà des de fora”. Des de la UB comparteixen que “des de la perspectiva de Can Ricart, la necessitat és inqüestionable”. 

L’impacte pel barri

El projecte del Campus de les Arts no és aliè al seu emplaçament. Tal com especifica la proposta, “al bell mig del pol cultural del districte del 22@, l’emplaçament està a tocar de tres de les fàbriques de creació més importants de la ciutat: l’Hangar, La Escocesa i la Sala Beckett”. Maribel Rosselló assenyala la importància que projectes com el Campus “permeabilitzin bé amb la totalitat del barri”. “Equipaments com la Sala Beckett estan molt bé per dues coses, perquè equiparen la cultura de ciutat arreu dels barris i a la vegada tenen un contacte molt proper amb escoles, instituts i veïnat”, defensa. 

Carles Martí, per la seva banda, reafirma aquesta idea: “Les sinergies amb la part cultural del districte són claríssimes i segur que hi farem teixit. El Campus comptarà amb espais que poden ajudar a dinamitzar el barri”. Altres propostes culturals com el festival d’arts lumíniques Llum BCN o l’edició d’aquest any del BCNegra també han tingut lloc al Poblenou. De moment, caldrà seguir de ben aprop com es dibuixa el futur per a Can Ricart i l’encaix amb el Pla 22@. 

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies