Decidim Barcelona: un miratge de la participació ciutadana

Observatori dels barris del Poblenou, La Xemeneia – Casal de Joves de Can Ricart, Agrupament Escolta L’Avenc, Taula Eix Pere IV

Un cop acabat el procés de votació dels pressupostos participatius, una de les propostes més votades, i que per tant, s’ha de dur a terme, és el projecte de la nau Annexa de Can Ricart presentat per l’Observatori dels barris de Poblenou, La Xemeneia-Casal de Joves de Can Ricart, l’Agrupament Escolta L’Avenc i la Taula Eix Pere IV. Però, malgrat l’alegria del resultat, les entitats promotores volem compartir el neguit i la desconfiança davant el desenvolupament del projecte, ens temem que el Decidim sigui només una idealització d’allò que es voldria, però no hi ha capacitat estructural per fer. Que només sigui un miratge i que en realitat les decisions i les prioritats ja estiguessin definides. 

El 2020, la ciutadania va presentar diverses propostes que, després de ser validades tècnicament, van ser sotmeses a votació durant la primavera de 2021, per seleccionar les 20 finalistes. Les quatre entitats vam proposar per a la nau annexa del Casal de Joves del Poblenou, en mig de Can Ricart, el següent: l’ampliació dels usos juvenils, la creació d’un espai per a l’agrupament escolta i la construcció d’una cantina d’inclusió social, amb la finalitat de recuperar una part del complex industrial catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional que resta abandonat des de 2005. En la primera votació, va resultar la cinquena proposta més votada de les més de 300 del districte de Sant Martí. 

A partir d’aquí, segons les normes dels Pressupostos Participatius, el cos tècnic de l’Ajuntament de Barcelona havia d’assessorar la ciutadania per concretar els projectes i passar a la votació definitiva. Però, en vista de com va anar l’assessorament i les traves i limitacions imposades de cara a presentar la proposta definitiva, vàrem dubtar que hi hagués una vertadera voluntat municipal d’assumir la democràcia directa que es pregona i que han estat organitzant. La sensació que va quedar després d’aquest assessorament va ser de completa incredulitat. L’Ajuntament deia públicament que, a partir del procés participatiu, reservaria una partida pressupostària a aquells projectes que la ciutadania proposés i votés de forma directa i que es comprometien a assumir-ho. Ja us podeu imaginar quin va ser el nostre desconcert quan l’objectiu principal de la reunió va ser deixar-nos clar que, tot i guanyar la votació, no es garantien els usos del projecte presentat. Quedava, així, una proposta totalment desvinculada del pla inicial al qual, justament els ciutadans, havien donat suport. El sottogoverno municipal es creu els pressupostos participatius? Després de molts estira i arronses, es va mutilar el projecte inicial havent de prescindir, almenys de cara a la votació final, d’algunes parts com la cantina d’inclusió social, que donen sentit i solidesa a tota la proposta. 

Finalment, el 20 de juny es va tancar l’última fase de la votació i la proposta per a la Nau Annexa va rebre el suport de 1859 persones, la quarta més votada malgrat ser una iniciativa costosa. Una part ben significativa de la ciutadania va apostar clarament pel projecte i ho va veure com una primera passa per a la recuperació de tot el recinte de Can Ricart. Per això, exigim al govern municipal que respecti les normes dels Pressupostos Participatius, en les que l’Ajuntament es compromet a destinar una partida d’inversió reservada a la democràcia directa. Prou subterfugis tècnics posats sobre la taula a mitja partida, just quan la capacitat d’actuació de les entitats proposants era nul·la per modificar les propostes a partir d’interessos ni especificats ni votats. 

D’altra banda, no volem deixar de dir que tot el procés ha de ser repensat en molts dels seus aspectes. Ha estat un procés plantejat i dissenyat des d’uns estàndards de digitalització que no són compartits per tota la ciutadania. Es fa gala de la participació popular, però no s’han articulat mecanismes suficients per evitar la bretxa digital, ni per edat ni per recursos. Els procediments de la votació han estat complexos. Les entitats hem hagut de fer petits manuals per acompanyar la votació i facilitar els enllaços i les informacions respectives. En la fase final es van habilitar només dos punts presencials de votació per tot el districte de Sant Martí, un a la Farinera del Clot i l’altre al centre cívic Besòs, fet que per una persona gran pot suposar tot un tragí i un enrenou que la portarà a renunciar a votar abans d’entomar l’excursió i, per tant, es silenciï la seva veu.

Font de la imatge: Decidim.Barcelona

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies