Imatge oberta del 22@. Font: Vicente Zambrano González / Ajuntament de Barcelona

S’aprova la modificació del pla 22@ al ple de l’Ajuntament de Barcelona

Culmina el procés de revisió del pla 22@ amb crítiques per part d’entitats del barri: “es queda curt”

Mercè Terès Magrí

La revisió del pla 22@ al districte ha arribat a l’estació final. Després de cinc anys de procés de revisió, que va començar el 2017 amb un procés participatiu impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, el plenari ha aprovat la proposta amb els vots favorables de Barcelona en Comú, PSC i ERC. La modificació contempla la pacificació de 10 eixos del districte i 7.000 habitatges assequibles més dels que es plantejaven en un inici.

Aprovat l’any 2000, el pla 22@ neix amb la intenció de transformar els usos d’unes 200 hectàrees de sòl industrial per impulsar l’activitat econòmica vinculada a la “tecnologia i la innovació”. Segons dades de 22@Barcelona, mentre l’any 2000 es calculaven unes 3.473 empreses al barri, ara són 8.223, a les que s’hi associen uns 93.000 llocs de treball directes

Confrontant la idea de tenir un mena de “Silicon Valley” català, diverses entitats del districte s’han oposat des d’un inici al pla 22@. Des del punt de vista de gran part del moviment veïnal, aquesta transformació urbanística ha estat i és un procés especulatiu i de gentrificació. Estudis com Torres més altes han caigut. El model 22@ al descobert, de l’Assemblea de Joves del Poblenou, l’Altra cara del 22@: les empreses de la guerra al Poblenou, de la Coordinadora contra el 22@ i Parlem i repensem el 22@, de la Taula Eix Pere IV, són alguns exemples de les dures crítiques socials al model urbanístic per al 22@.

Localització del pla 22@ i les altres transformacions urbanístiques precedents al Poblenou. Font: La crisi de l’urbanisme de les ciutats globals. Reavaluar 20 anys de transformació del sòl i l’activitat econòmica del 22@Barcelona / Ajuntament de Barcelona.

Tenint en compte aquests factors, l’any 2017 el govern d’Ada Colau va impulsar un projecte de modificació del pla 22@ que arrencava amb el procés participatiu Repensem el 22@. Comptant amb la participació de més de 1.000 persones de diferents entitats i sectors, el 2018 es va signar el pacte “Cap a un Poblenou més inclusiu i sostenible”, fruit del procés participatiu i que fixava les bases del pla aprovat avui al plenari de l’Ajuntament.

Més habitatges assequibles

Un dels punts més rellevants de la modificació del pla 22@ és l’augment d’habitatge assequible, que inclou habitatge públic i protegit (en mans privades, però amb regulació pública). El pla inicial contemplava el reconeixement de 5.200 habitatges protegits, que dividia els usos del sòl del pla en un 10% destinat a habitatge i un 90% destinat a oficines. Amb la modificació actual s’hi sumen 7.000 habitatges assequibles més, i es fa una passa cap a un 30% d’ús en habitatge i un 70% en oficines. L’Observatori dels Barris del Poblenou, però, denuncien que en el pla general del 22@, el 80% de l’ús del sòl continuarà sent d’oficines.  

“De tot el que contemplava el 22@ en un inici, ara mateix se n’ha construït al voltant d’un 25%. La modificació de l’ús de part del sòl per habitatge afecta un 17% que mai va arribar a transformar-se, però l’any 2020 hi havia un altre 17% que, tot i iniciar alguns processos per a la transformació, ha estat aturat anys”, apunta Albert València, de l’Observatori dels Barris de Poblenou. Des de l’entitat denuncien que aquest percentatge de sòl que no ha acabat mai la transformació s’hagués pogut aprofitar amb 3.000 habitatges públics més

Distribució de la transformació urbanística del 22@. Font: La crisi de l’urbanisme de les ciutats globals. Reavaluar 20 anys de transformació del sòl i l’activitat econòmica del 22@Barcelona / Ajuntament de Barcelona.

A principis de l’any 2020, l’Ajuntament va aprovar una suspensió de llicències per construir al 22@, amb l’objectiu de guanyar habitatge protegit, però aquesta suspensió no va afectar el sòl que reclama l’Observatori. “A Provençals el 50% del sòl està buit”, apunten. “A nosaltres ens hauria agradat modificar-ho absolutament tot, però estem decebuts sabent que s’hauria pogut fer el doble”. 

La pacificació de 10 eixos del districte 

La modificació del pla general del 22@ també contempla pacificar un de cada tres carrers al trànsit. La pacificació afectarà les vies del carrer de Bolívia, el carrer de Cristóbal de Moura, el carrer dels Almogàvers, el carrer de Pujades, el carrer del Doctor Trueta, el carrer d’Àlaba, el carrer de la Ciutat de Granada, el carrer de Fluvià, el carrer del Treball i el carrer de Puigcerdà. 

Boom d’oficines: 300.000 m2 en construcció

La transformació del 22@, segons apunten Albert València i Albert Martín en el seu article publicat per la Universitat Autònoma de Barcelona a la revista de Documents d’Anàlisis Geogràfics, va patir una paralització arran de la crisi financera global del 2008. Així, es calcula que dels 3 milions 200 mil metres quadrats destinats a oficines, fins fa dos anys només se n’havien transformat 800.000

Ara, un cop passada la pandèmia per la Covid-19, hi ha un gran gruix de projectes que s’han reactivat i es calcula que sestan aixecant uns 300.000 metres quadrats més que podrien entrar en activitat durant aquest any i el 2023. 

Imatge oberta del 22@. Font: Vicente Zambrano González / Ajuntament de Barcelona

LA RAMBLA DIARI

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. Acceptar Llegir més

Avís legal i Política de Cookies